Jag kan varmt rekommendera boken   "I samspråk med hunden" Lugnande signaler. 
av Turid Rugaas.   

Valpar. som från 8 veckor och framåt, får "lära sig" med lek och beröm, hur roligt det är att samarbeta med sin flock, dvs husse och matte, kommer att tycka att det är roligast av allt, att lära sig nya saker, längre fram.

Ni som  har halvårsvalpar, tänk på att vi ska se till att de inte lär in dumheter i onödan.
Om de vill jaga, nonchalera inkallning m.m. använd då gärna en lina, tills lydnaden blivit bättre.
Det är svårare att lära bort dumheter, än att lära in rätt från början

Hjälp den unga hunden, att slippa göra misstag. Ge inga kommandon som ni vet den inte kommer att lyda.
T.ex. kalla inte in när den leker med en annan hund.

När valpen blivit 8 veckor och flyttat till sitt nya hem börjar en viktig tid.
Det är nu du får ta över övningarna, som gör att valpen formas till den trygga, lugna och lyckliga individ som vi skall leva med i många år.
När den bott in sig och blivit bekant med miljön och de personer som ingår i dess nya flock, ska den vänja sig vid det den bör vara väl förtrogen med som vuxen.
Den ska träffa snälla trevliga människor, både stora och små. Den ska även vänja sig vid andra, garanterat snälla hundar. Leksaker av olika sorter, även sådana som piper. Den ska även få prova på, att gå på olika underlag och krypa under och även klättra. Plaska med tassarna i vatten kan också vara en ny upplevelse. Gå ner till stan för att sitta på en bänk och titta på allt spännande är väldigt bra. När ni sitter stilla, får valpen tid att ta in allt nytt.

Hemma har ni viktig träning i, att valpen ska vänja sig vid och helst tycka om hantering av alla slag.
Ta för vana att varje dag ta valpen i knäet och massera den. Lugnt och fast i cirklar. Släpp inte ner den om den busar, fortsätt smeka och massera tills den kopplar av och somnar. Det kan ta lite tid i början, men är en av de viktigaste övningar ni kan göra. Ganska snart kopplar valpen av direkt när ni börjar massera/smeka.
En cirklande rörelse på bröstbenet, gör att endorfiner utsöndras i kroppen och ett lugn och välbefinnande infinner sig. Ha även klotången med och stryk och klicka med den på tassar och klor.
När valpen somnat, kan ni släppa ner den. Ganska snart kommer den att somna så snart ni tar den i famnen och börjar massera. Omväxla med att klippa klor och att massera. Tänk på att aldrig släppa ner valpen när den busar. Ta god tid på er och invänta lugnet, varje gång. Då kommer ni att upptäcka, att för varje gång ni tar valpen i knäet, somnar den snabbare och snabbare. Den kommer även att koppla samman klotången med den sköna massagen. Plötsligt har kloklippningen blivit dagens höjdpunkt för valpen. Beröm inte när ni klippt färdigt. Det var ju ni som var ”snäll och duktig” inte valpen. Den har ju bara haft det riktigt skönt. Naturligtvis klipper ni inte klorna varje dag, men valpen skall tro det.
Hantera valpen på olika sätt. Lägg den på sida på ett bord och massera, Borsta lite på tänderna osv. Pilla i öronen, öppna munnen och smek på tandköttet och tänderna, lägg den på bordet och ”leta sår och fästingar”, smek och massera hela kroppen, från nos till svans. Med jämna mellanrum, masserar ni bröstbenet. Dra även upp nackskinnet lite, så blir den inte förskräckt när den ska vaccineras hos veterinären.
Detta gör att valpen blir lugn och trygg även hos veterinären.
Massera aldrig vid inflammerade sår eller en ömmande led.
Minns att valpen lär sig genom beröm/belöning. Beröm rätt beteende, så lär den sig snabbt vad som är trevligt och roligt att göra.